Einar Lunde

Einar Lunde

Journalist, nyhetsanker og utenrikskorrespondent

Som utenrikskorrespondent i NRK har Einar Lunde dekket kriger, sultkatastrofer, flomkatastrofer og stått ansikt til ansikt med døden mange ganger. Underveis har han møtt og intervjuet mange av verdens mest kjente personer.

Ingen har vært ankermann i så mange nyhetssendinger på norsk TV som Einar Lunde. Da han hadde sin siste sending høsten 2010 var det på dagen 40 år etter at han ledet sin første Dagsrevy som den første faste programleder i NRK-flaggskipets historie. Disse årene bak kamera har gitt ham unik innsikt, erfaring og kompetanse. Og dette får dere ta del i gjennom Einars foredrag.

Hundrevis av landets fremste politikere og næringslivsledere har vært gjester i Lundes studio. Han har intervjuet, ledet dueller, debatter og ved siden av nyhetene, ledet to TV-aksjoner, Utenriksmagasinet og utallige Nobelsendinger samt vært utenrikskorrespondent i Afrika.

Men Einar Lunde har opplevd så mye mer – veldig mye mer:

Einar Lunde har selv vært fengslet to ganger – den ene gangen skulle han vært henrettet, men ble reddet i siste øyeblikk og løslatt mot kausjon betalt av den svenske stat. Den andre gangen ble han til slutt utvist på livstid og plassert på første fly ut av landet. Problemet var at det flyet skulle til et land der Einar var enda mindre velkommen..

Einar har vært uønsket i seks diktatoriske land for sin kritiske journalistikk, men har klart å snike seg inn i de flere av dem – uten visum. Det ble et farlig liv. Han har et vell av nervepirrende, dramatiske, fargerike og humoristiske opplevelser å fortelle om. Og Einar Lunde er god til å fortelle. Han har mottatt flere priser for sin journalistiske innsats og skrevet to bøker om sine eventyrlige opplevelser – bøker som tilsammen er kommet ut i 12 opplag.

Eksempler på foredrag & kåseri med Einar:

Mirakelet i Sør-Afrika - Et møte med Nelson Mandela og Desmond Tutu
Sentralt i denne utrolige fortellingen står Nelson Mandela og Desmond Tutu – kanskje de to personene i hele verden som i dag har størst troverdighet, anseelse og omdømme. Einar har truffet dem begge – og intervjuet dem opptil flere ganger. Einar er den norske journalisten som var mest inne i Sør-Afrika under den forferdelige Apartheid-perioden. Han har med egne øyne sett undertrykkelsen, mishandlingen og fornedrelsen av millioner er mennesker. Foredraget peker på at det finnes løsninger på konflikter, enten de er på nasjonale, regionale eller også på personlig plan, det være seg i bedrifter, i selskaper eller lokalmiljø.

Spioner på safari
I januar 1984 ble Arne Treholt arrestert og siktet for spionasje til fordel for KGB. Landet var i sjokk. Pressen jobbet på spreng. Nå var alle på jakt etter Jens Evensen, Treholts mangeårige sjef, nære venn og politiske allierte. Det ble Afrikakorrespondent Einar Lunde som fant Evensen i Tanzania og ga ham den dramatiske beskjeden som ble et vendepunkt i hans liv. Også Einar Lunde har opplevd å bli anklaget for å være spion. Det var i Etiopia. Han ble kastet i fengsel og skulle vært henrettet. Han ble reddet i siste øyeblikk, takket være inngripen av regjeringen Olof Palme som den gang hadde ansvaret for nordmenn i Etiopia. Det var i 1974. 14 år senere ble han på nytt kastet på glatt-celle av de marxist-leninistiske militære makthaverne i Etiopia. Den historien begynte med at Dagsrevy-kollega Per Ståle Lønning fikk en mystisk telefon fra sin etiopiske nabo hjemme i Oslo, og ender med at Einar blir utvist fra Etiopia på livstid og satt på første fly ut av landet.

Motivasjonsforestilling
Ville, våge, vinne. Men er det lurt å gå på rød løper med joggesko? Et ellevilt møte med Zimbabwes diktator Robert Mugabe, Gro Harlem Brundtland, og en kliss naken norsk stortingspolitiker på et direktør-kontor i Afrika. I kåseriet tar Einar Lunde oss med på et Dagsrevy-oppdrag til en krigssone. Det høres umiddelbart alvorlig ut, men det hele utvikler seg såvel som innvikler seg både dramatisk og humoristisk!

Kina i Afrika - En ny kolonimakt?
Tro det eller ei - den raskeste økonomiske veksten i verden er ikke i Kina, India, Brasil eller USA. Den er i Afrika. Og kanskje mest pirrende – Kina er selve lokomotivet i denne økonomiske veksten. Så, hva er Kinas hensikter? Er Kina i ferd med å bli en ny kolonimakt? Velkommen til et spennende foredrag/forestilling av Dagsrevyens tidligere ankermann og Afrika-korrespondent, Einar Lunde.

Pressebilder

Einar Lunde

Einar Lunde

Søk

Bruk gjerne vår avanserte søking om du ønsker å snevre inn søket etter foreleser

Book en foredragsholder

Book eller få mer informasjon om en foredragsholder - vi vil komme tilbake til deg innen samme dag!

Om arrangementet
1
Kontaktinformasjon
2

Book en foredragsholder

Book eller få mer informasjon om en foredragsholder - vi vil komme tilbake til deg innen samme dag!

Om arrangementet
1
Kontaktinformasjon
2