Katarina Gospic
Fotograf: Mattias Barda

Katarina Gospic

Hjernen - vårt beslutningsorgan

Katarina Gospic er utdannet lege, forsker og fysiolog fra Karolinska Institutet. Katarina har en bakgrunn som hjerneforsker og har skrevet en doktoravhandling om neuroøkonomi, beslutningstaking og emosjonsregulering.

Ofte når forskerverdenen oppdager noe nytt, pleier mennesker å være raske til å ta til seg de nye funnene. Så fikk for eksempel rapportene om at mosjon kan redusere sykefravær arbeidsgivere til å investere i helse. Og kommer det vitenskapelige studier som viser nye måter å forebygge hjertesykdom eller kreft på, så prøver vi å følge rådene. Men når det gjelder studier om hvordan hjernen fungerer, er det som om vi ikke helt vil ta til oss resultatene.

Mange ser hjernen som en sort boks, som noe vanskelig som de tror vi vet veldig lite om. De har bedre kontroll på hvordan mobilen fungerer enn sin egen hjerne. Men det finnes mange studier om hjernen, det handler ikke om noe magisk. Hvis vi tilpasser oss selv og samfunnet etter hvordan hjernen vår faktisk fungerer, ville vi arbeidet smartere og hatt det mye bedre. Men det ville også krevd store strukturelle forandringer. Den teknologiske utviklingen har gått i rasende fart, men hjernen vår er den samme som for 40 000 år siden. Tar vi ikke hensyn til våre steinalderkoblinger i hjernen, blir de beslutningene vi tar både irrasjonelle og uforståelige. For eksempel er åpne kontorlandskap hjernens verste fiende. I stedet for å være kreative, tvinges vi til å bruke hjernen til å stenge ute stress.

Katarina Gospic holder foredrag på en entusiastisk måte om hvordan hjernen fungerer, slik at vi kan prestere og føle oss bedre. Hun har en evne til å gjøre vanskelige ting lette å forstå og å omsette abstrakte forskningsresultater til konkrete tips som kan brukes i hverdagen. Katarinas foredrag er populærvitenskapelige og lette å tilegne seg uansett kunnskapsnivå.

Pressebilder

Katarina Gospic

Katarina Gospic

Fotograf: Jenny Hammar

Søk

Bruk gjerne vår avanserte søking om du ønsker å snevre inn søket etter foreleser

Be om et tilbud

Book eller få mer informasjon om en foredragsholder - vi vil komme tilbake til deg innen samme dag!

Om arrangementet
1
Kontaktinformasjon
2

Be om et tilbud

Book eller få mer informasjon om en foredragsholder - vi vil komme tilbake til deg innen samme dag!

Om arrangementet
1
Kontaktinformasjon
2