Anders Hansen
Hjernesterk
Vil du bli mer stressmotstandig, ha det bedre, forbedre hukommelsen din og bli mer kreativ og intelligent?
Pass på at du beveger deg! Moderne hjerneforskning viser at fysisk aktivitet og trening har helt ufattelige effekter på hjernen, det organet som påvirkes aller mest av at vi er i bevegelse. Og dette gjelder for både barn og voksne, ja, selv for eldre! Anders Hansen, overlege i psykiatri, forteller om den nyeste vitenskapen om hvordan trening direkte påvirker hjernens funksjoner og vår helse.
Anders har skrevet bøkene «Helse på resept» og «Hjernesterk». Han mener at fysisk aktivitet er det viktigste man kan gjøre for hjernen sin. Anders gir konkrete tips om hvordan du skal bevege deg for å få de positive effektene – som er så omfattende at man faktisk kan kalle dem en mental oppgradering!
Når du beveger deg blir du ikke bare mer opplagt og føler deg bedre. Trening påvirker også konsentrasjonen, hukommelsen, søvnen, kreativiteten og stressmotstandigheten – til og med din personlighet og intelligens. Du tenker rett og slett raskere og kan legge inn en ekstra «mental gir», for eksempel for å kunne konsentrere deg når det er støyende rundt deg. Og alle som beveger seg får disse fordelene – barn, voksne og eldre. I boken Hjernesterk får du tilgang til aktuell forskning og vite hvordan du skal trene for å oppnå alle positive effekter som forskningen har vist.
– Vi mennesker har ikke bare en kropp som er bygget for bevegelse. Også vår hjerne er bygget for det. Fysisk aktivitet er medisinen vi glemte fordi ingen tjente penger på den. Det er ufattelig at ikke flere kjenner til hvor viktig det er for hjernen at vi beveger oss. Hvis du ikke er fysisk aktiv fungerer ikke hjernen din så godt som den kunne ha gjort, sier Anders Hansen.
Deppehjernen
Anders Hansen slapp sin siste bok om hjernen høsten 2021, der han forklarer hvorfor vi føler oss så dårlige selv om vi har det så godt. Det er lett å tro at man har en ødelagt hjerne når man føler seg psykisk dårlig, men angst og depresjoner er naturlige tilstander og rester fra urgamle tider da vi risikerte å dø av sult og infeksjoner. Vi er ikke skapt for å alltid være glade og lykkelige – hvis det var tilfellet, ville våre forfedre ikke ha overlevd særlig lenge. Anders Hansen viser her hvordan vårt velvære fungerer og gir samtidig håp om at vi absolutt kan ha det bra i dagens høyteknologiske og tilkoblede samfunn. For å lykkes trenger vi å ta bedre vare på hjernen vår – og kroppen vår – og kanskje også slutte å stadig jage etter lykken.
Skjermhjernen
Anders slapp i 2019 boken Skjermhjernen. Boken handler om hvordan våre hjerner er bygget og hvordan en hjerne som er usynkronisert med sin tid kan gjøre oss stresset, deprimerte og angstfylte. At vi er stadig tilkoblet begynner å få stadig tydeligere konsekvenser for våre hjerner. De er rett og slett ikke laget for en konstant strøm av informasjon fra mobiltelefoner, nettbrett og skjermer av alle slag. Under forelesningen om dette temaet blir de som lytter tatt med på en reise som gir et helt nytt bilde av hvordan dagens samfunn påvirker våre hjerner.